Inte ovanligt med kö utanför den berömda "porchetterian" Er Buchetto.

Januari 2009
Er Buchetto, Rom

Besöker du Rom och vill äta av regionens specialiteter så måste du gå till det lilla "hålet i väggen" Er Buchetto. Det är en "porchetteria" vilket signalerar om att det är just den grillade grisen du ska beställa. En porchetta är en urbenad, helstekt gris och en specialitet här i Latium och mycket populär just i Rom. Stället ligger ett stenkast från Centralstationen Termini på en liten tvärgata snett emot Operan.

Med varsamma händer skär ägaren Franco upp köttet som serveras på en bit vaxat papper tillsammans med ett bröd (ciriola).

Sonen, Sandro, serverar deras husvin från hemstaden Albano direkt ur en kran från väggen. Tillsammans är det underbart gott och "ett måste" att beställa in som dagens lunch.

Efter köttet så ska du smaka på deras gorgonzola med pepparfrukter, en ovanlig kombination men ack så gott. Sist men inte minst så landade deras mandelkakor med pinjenötter på bordet. De ska doppas i vinet...glöm dieten och beställ in en till...

Stället har en unik charm och en fantastisk stämning. Folk vallfärdar hit och det är inte ovanligt med lång kö. De har stammisar från alla världens hörn. Franco är en pratsam herre och de tre borden är alla engagerade i vad som händer på stället.

Det är fantastiskt att se Franco jobba med sådan stolthet och precision. Han har även många hungriga gäster som passerar förbi och tar sin dagliga smörgås i näven, betalar och går med en klapp på kinden och vänliga ord. Det märks att de har varit här länge. Så Franco jobbar ständigt vid sin lilla glaslåda där han förvarar köttet, allt för att behålla arom och smak på köttet.


Franco med sonen Sandro på jobbet.


Franco tar fram ytterligar en porchetta från Fratelli Cioli i Ariccia.

Jag vill gärna rekommendera Kristina Kappelins bok "Rom maten människorna livet". Hon har i den skrivit en underbar historia om Er Buchetto.

En historia som omedelbart gjorde mig nyfiken och styrde mina steg mot detta lilla unika matställe! De har öppet från åtta på morgonen till nio på kvällen. Stängt lördag eftermiddag och söndag. Missa det inte och glöm inte läsa hela historien!

Er Buchetto (di Franco Fioravanti)
Via del Viminale, 2F, Roma
tel 06 4883031

Katarina Alwin AB - "flying marketing" | Fjrde Lnggatan 18 | SE - 413 27 Gteborg | Sweden
info@katarinaalwin.se | mobile +46 73 8105078