www.dax.se
oktober 2008
Text: Katarina Alwin, sommelier
Arkitekt är spanjoren Santiago Calatrava. En man vida berömd över världen och inte minst för oss svenskar med Turning Torso i Malmö. Den spektakulära synen som välkomnar besökaren, skapar stora förväntningarna på vinet. Och jag blev inte besviken. Ingenting har förbisetts vad det gäller modern teknik och nytänkande när det gäller vinet. Här har lyckats skapa ett vin som speglar det nya moderna Rioja hand i hand med regionens gamla traditioner – allt för den nya uppdaterade och vinintresserade konsumenten.
När jag pratar med vinmakaren Luis Zudaire poängterar han att det är frukt och vingård han vill få fram i vinet, inte fat och oxidation som är lite av en tradition i det gamla anrika Rioja. Ysios lagras i 14 månader på ekfat, varav halva tiden i franska ekfat och halva tiden i amerikanska fat. Vinet får sedan vila i tjugo månader på flaska. Det ger ett fylligt vin, med mycket röd vild frukt, rent i smaken, fint nyanserat, ekigt med en diskret vaniljton, kaffe och en ganska lång, rik och elegant eftersmak.
Hur får man då fram ett sådant vin? När jag vandrar runt bland vinrankorna ser man att de har olika gamla ”vingårdsplottar”. Till framställningen av Ysios är de flesta vinstockar som använts relativt gamla, mellan 35-50 år. I vinet finns även druvor från vinrankor äldre än 70 år. Dessa blandar Luis med yngre druvor, allt för att få den rätta kombination av ung och gammal frukt som båda tillför sina egna unika smaker och egenskaper. Från en av egendomens vingårdar, El Pinar, kommer de lite yngre druvorna. Vingården har ett fantastiskt läge på 400 m höjd över havet och placeringen är ypperlig eftersom druvorna mognar mycket väl utan att ansättas av sjukdomar. Det är viktigt eftersom det i modern vinmakning är druvornas kvalitet som är helt avgörande för vinets slutliga smak och kvalitet. Något som är än mer betydelsefullt för Ysios vars filosofi är att tillverka ett vin som ska återspegla det bästa från jordmånen och druvan tempranillo i en egen helt unik kombination.
Odlingarna är mycket välskötta och det är en ren njutning att sakta vandra runt bland vinrankorna och sniffa in jordens ”terroir”. Jordmånen är en viktig parameter och återspeglas ofta i vinets smak på bättre kvalitetsviner. Man kan faktiskt jämföra filosofin på Ysios med de bättre bordeauxslottens: att enbart framställa ett förstavin, Ysios, och ett andravin, Ysios Reserva, som kvalitetssäkrande garant. 1996 började man experimentera och selektera rätt druvor men det var först 1998 som man hittat sin stil och släppte de första vinflaskorna på marknaden. Vinet är idag fabulöst och en av mina favoriter från Rioja! Och det är dessutom ett fascinerande ställe att besöka.
Vinet är spännande att kombinera till mat och mitt tips är lammfilé med en reducerad rödvinssås till, och kanske en klick gelé i såsen som möter frukten i vinet. Det lyfter bären och tonar ned det sträva. Hoppa över potatis och satsa på rotfrukter i ugn och en fräsch sallad till det. Nytt på vineriet är att de kan erbjuda dig med lite speciella krav att etiketter i egen design. Det görs nu på årgång 2004 och det finns två kvantiteter att välja på, antingen 150 eller 300 flaskor. Alltså är det ett halvt eller ett helt ekfat som gäller. För att inte helt störa designen på vinets etikett så finns möjligheter till 35-40 bokstäver och enbart i guld. Eftersom etiketten måste kontrolleras av den spanska vinmyndigheten, tänk på att vara ute i god tid!
Riojaviner har alltid sålt bra i Sverige, troligen för att de passar så bra till vår svenska mat och husmanskost. Vinregionen har spottat upp sig ordentligt och det är riktigt roligt att höra vinintresserade prata Spanien igen. Så boka genast en resa till norra Spanien och njut en flaska Ysios!